21.04.2020 | Gemeente
2020-04-20-gemeenteweek17.jpg NIEUWS GEMEENTE HAAREN

NIEUWS GEMEENTE HAAREN

Week 17 – 20 april 2020


Markt verhuist tijdelijk
Herinrichting Mgr. Bekkersplein
De aannemer is begonnen aan de werkzaamheden op het plein. Dat betekent dat de markt vanaf 23 april tijdelijk verhuist naar de rijbaan van de Kerkstraat. Hier is genoeg ruimte voor alle kramen in een veilige opstelling.


Bereikbaarheid
Parkeren kunt u voorlopig nog bij de kerk aan de winkelzijde en bij de oude sporthal. De huisartsenpost is bereikbaar via de Driehoeven, die overigens weer open is. Het gemeentehuis is lopend bereikbaar via de zijkanten van het plein.

----------

dodenherdenking 4 mei 2020
Ook Dodenherdenking is dit jaar anders dan voorgaande jaren. Toch willen we op deze dag herdenken. Dat doen we in samenwerking met de betrokken comités in Helvoirt, Esch en Haaren.
Om 18.00 uur legt een lid van het college van B&W samen met 1 of 2 leden van het betrokken comité een krans bij het monument in Esch, Haaren en Helvoirt en we houden een moment van stilte. Er is geen toespraak.
Ook u heeft de mogelijkheid om, op gepaste wijze vanwege het coronavirus, tussen 18.00 uur en zonsondergang een eigen bloem neer te leggen bij het monument.

Nationale Herdenking op tv
De Nationale Herdenking gaat in aangepaste vorm door, zonder publiek. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen, in aanwezigheid van alleen minister-president Rutte, burgemeester Halsema van Amsterdam en voorzitter Verbeet van het Nationaal Comité, een krans bij het Nationaal Monument op de Dam. Koning Willem-Alexander houdt tijdens de herdenking een toespraak. U kunt de Nationale Herdenking volgen via de live uitzending van de NOS.

Afwijking van het protocol in verband met coronavirus
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei vraagt vanwege de situatie rondom het coronavirus aan heel Nederland om op 4 mei de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers. Op 5 mei de vlag uit te steken om de vrijheid uit te dragen en als eerbetoon aan hen die ons 75 jaar geleden hebben bevrijd. 

--------Processierupsen
De (eiken)processierups zorgt voor overlast bij inwoners. Vorig jaar leidde dit tot een recordaantal meldingen. Dit jaar pakken we de processierups daarom goed aan met deze (preventieve) maatregelen.

Wat wij doen
In het najaar deelde de gemeente 750 vogelhuisjes uit aan inwoners. De koolmezen en andere vogels die hierin hun nesten maken eten processierupsen.
Ook spuiten we in de maanden april en mei eikenbomen preventief in met een bestrijdingsmiddel. Dit gebeurt vooral bij zoals scholen, verpleeghuizen, sportparken en verbindingswegen tussen dorpen.
In de periode mei t/m juli is de overlast door de processierups het grootst. Rupsen en nesten worden dan zoveel mogelijk verwijderd. Hiervoor hebben we afspraken gemaakt met professionele bestrijders. Ook bij het verwijderen van nesten geldt dat we voorrang verlenen aan het verwijderen van nesten op drukke plekken.
Nog meer weten over wat de gemeente doet om de processierups te bestrijden? Kijk dan op www.haaren.nl/rups.

Wat u kunt doen
Ook u kunt voorzorgsmaatregelen nemen om de overlast van de processierups te beperken. Bijvoorbeeld door de natuurlijke vijanden van de processierups, zoals de koolmees en de bij, een handje te helpen. Beplanting rondom de boomstronk helpt, evenals het ophangen van vogelhuisjes.

Melding doorgeven
Ziet u processierupsen? Meld dit bij de gemeente via www.haaren.nl/melding of via de Fixi-app.

De bestrijders verwijderen zoveel mogelijk processierupsen en nesten. Daarbij verlenen we voorrang aan meldingen van overlast op drukbezochte plekken, zoals scholen en verbindingswegen tussen dorpen.

Bent u eigenaar van de boom? Dan hoeft u dit niet te melden en bent u zelf verantwoordelijk voor de bestrijding. Verwijder nesten of rupsen niet zelf! Huur hiervoor altijd professionele bestrijders in.

Leefbaarheid
Het is belangrijk om te onthouden dat alle (preventieve) bestrijdingsmaatregelen de overlast door de processierups niet volledig kunnen voorkomen of verhelpen. Maar door de maatregelen nu en de in de toekomst te blijven nemen, beperken we de overlast wel.

Meer weten over de processierups?
Meer informatie over de processierups vindt u op www.processierups.nu en op www.rupsen.info
Wilt u meer weten over hoe de gemeente Haaren de processierups aanpakt? Kijk dan op www.haaren.nl/rups.
-----------

GEWIJZIGDE OPENINGSTIJDEN KONINGSDAG
Op dit moment gelden er al gewijzigde openingstijden. Met Koningsdag komt hier nog een wijziging bij. Op maandag 27 april is het gemeentehuis de hele dag gesloten.LOKALE ONTWIKKELINGEN RONDOM CORONAVIRUS VOLGEN?
Kijk op onze website www.haaren.nl en klik op het kopje ‘Coronavirus’.
Op deze pagina vindt u actuele informatie.

Ondernemer en meer weten over de regelingen?
Kijk op onze website www.haaren.nl en klik op het kopje ‘Financiële ondersteuning ondernemers’.
U vindt hier de regelingen welke op dit moment gelden en hoe u hiervoor in aanmerking kunt komen.
Downloadbestand
(.pdf) ca. 166 KB
Download bestand


Ingevoerd op 21.04.2020 door victor