25.11.2019 | Gemeente
2019-11-25-gemeente1.jpg NIEUWS GEMEENTE HAAREN

30 november Festival Futura
EEN HAPPENING VOOR HELE GEZIN
Zaterdag aanstaande 30 november is het zover: Festival Futura. Het gemeentehuis wordt omgetoverd tot een klein festivalterrein. We laten u, samen met onze partner DEH, zien hoe u op een leuke manier duurzaam bezig kunt zijn. Geef uw huis, kleding en spullen een tweede kans. De toegang en deelname aan de workshop is gratis!


Wat is er te doen?
Van 13.00 tot 18.00 uur staan de deuren wagenwijd open. Shop de leukste tweedehands kleding, kies een mooi boek van de Boekenhopper, doe mee aan een workshop of laat u verrassen door een optreden van één van de deelnemende theatergezelschappen.

Mode
Er is veel aandacht voor mode tijdens het festival. Niet alleen vindt u stands waar u tweedehands kleding kunt kopen. Om 14.30 uur en om 16.30 uur zijn er modeshows. Onze modellen tonen graag dat u op een duurzame én goedkope manier goed voor de dag kunt komen.

Lezingen
In verschillende lezingen kunt u luisteren naar de verhalen van verschillende sprekers.
14.00 uur Rosemarijn v.d. Wiel over ’Vergeten fruit’
15.00 uur Vincent van Rijsewijk – het sluiten van kringlopen, circulaire en biobased producten
16.00 uur Renewi – Afval bestaat niet!

Proeven
Uiteraard hoort bijeen festival eten en drinken. In ons café kunt u genieten van diverse versnaperingen. Wat dacht u van een lekkere kop pompoensoep van Tuinderij De Es, een bijzonder lekkere oesterzwambitterbal of ‘gewoon’ een kop koffie.


---------

5 december
GEMEENTEHUIS GESLOTEN
Op donderdag 5 december is het gemeentehuis vanaf 15.00 uur gesloten. Vrijdag 6 december staan we vanaf 09.00 uur weer voor u klaar. Wist u dat u veel zaken online kunt regelen op www.haaren.nl?
--------

UNIEKE HAARENSE AANPAK VOOR VERDUURZAMING WONINGEN
We hebben als gemeente mooie ambities op het gebied van het verduurzamen van onze energie. Door het energiegebruik zover mogelijk terug te dringen hoeft er minder duurzame energie opgewekt te worden. Gezien de herindeling maken we geen nieuwe beleid maar verduurzamen van woningen doen we wel! Om dit te realiseren, hebben we in Duurzame Energie Haaren (DEH) en Brabant Woont Slim een partner gevonden.

Enquête
We willen weten waar u als inwoner de prioriteiten legt. Wat vindt u belangrijk? Duurzame Energie Haaren (DEH) voert de enquête uit. De uitkomsten geven ons inzicht hoe we beter kunnen inspelen op jouw behoeften. Tot en met 31 december 2019 kunt u de vragenlijst invullen op de website van DEH www.deh-energie.nl/vragenlijst. In januari en februari 2020 worden er in alle vier de dorpen informatiebijeenkomsten gehouden over de resultaten.

Unieke Haarense aanpak
Dit jaar nog start een actie om inwoners te helpen hun energierekening flink omlaag te brengen. Want veel huizen zijn ‘lek’, doordat ze niet goed geïsoleerd zijn. Dan stookt u gedeeltelijk voor de buitenlucht! Zonde van de energie én het geld. Maar hoe pak je het aan? Veel mensen vinden dat lastig. Die mensen komen DEH en Brabant Woont Slim te hulp met de ‘unieke Haarense aanpak’.
Ze helpen u op drie manieren: keukentafelgesprek, meedoen aan een ‘roadmap’ werkgroep of een woningadvies op maat. Aanmelden kan op: https://brabantwoontslim.nl/dienst/haarenseaanpak.


GEMEENTE HAAREN STELT GRATIS VOGELHUISJES TER BESCHIKKING TEGEN OVERLAST EIKENPROCESSIERUPS


In Nederland was het in het voorjaar en de zomer het gesprek van de dag: de eikenprocessierups.
Zij vormden grote nesten op de stam en zijtakken van de eikenboom.
Ook in de gemeente Haaren waren het moeilijke maanden voor onze inwoners die gevoelig zijn voor de haren van de rups.

Had u het afgelopen jaar last van de eikenprocessierups in uw buurt? Haal dan vanaf 2 december gratis een (Koolmees-)vogelhuisje op bij het gemeentehuis.
Het is gebleken dat het aanmoedigen van natuurlijke vijanden in de omgeving van de rups, zoals de koolmees, een van de middelen is om de eikenprocessierups tegen te gaan.
Wethouder Vromans is verheugd over de komst van de vogelhuisjes: “ Hobbyclub Samen Bezig uit Esch en een oud-Helvoirtenaar hebben samen 750 vogelhuisjes gemaakt. We zijn ons er van bewust dat we hiermee niet alle overlast kunnen voorkomen, de natuur laat zich immers niet sturen. We hopen echter wel dat we volgend jaar op deze manier gezondheidsklachten kunnen verminderen“.
Vanaf maandag 2 december kunt u tijdens de openingstijden van het gemeentehuis een vogelhuisje (met instructies) op komen halen. Deze kunt u hangen in uw eigen tuin.
Er zijn maximaal twee huisjes beschikbaar per huishouden.
LMNH krijgt ook 100 huisjes ter beschikking om aan bomen te hangen in openbaar gebied. Daarnaast wordt voor sportparken en scholen gezorgd.
(LNMH heeft als doelstelling landschap, waardevolle cultuurhistorische elementen, natuur en milieu in de gemeente Haaren te beschermen en waar mogelijk te versterken.)

------------
PRIKBORD
28 november: Raadsplein, 20.00 uur, gemeentehuis
30 november: Festival Futura, 13.00 – 18.00 uur, gemeentehuis
12 december: Raadsvergadering, 20.00 uur, gemeentehuis


Downloadbestand
(.pdf) ca. 276 KB
Download bestand


Ingevoerd op 25.11.2019 door victor