14.10.2019 | Gemeente
2019-10-14-gemeente1.jpg NIEUWS GEMEENTE HAAREN

Sober van aard
LAATSTE BEGROTING GEMEENTE HAAREN
In de begroting staat wat het college het komende jaar wil bereiken voor onze mooie gemeente. Vanwege de herindeling is dit de laatste begroting van de gemeente Haaren. De begroting geeft inzicht in de speerpunten, activiteiten en plannen voor 2020. Samen met inwoners, ondernemers en organisaties voeren we dit uit. Denk aan het verbeteren van de leefomgeving, aandacht voor onze jeugd en ondersteunen van inwoners op sociaal maatschappelijk terrein.


Goede overdracht
Deze laatste begroting is sober. Er staat geen nieuw beleid in en een minimum aan nieuwe initiatieven. De focus in 2020 ligt, in verband met de herindeling, op afronden van de lopende zaken. De voorbereidingen voor de herindeling zijn in volle gang. Samen met de ontvangende gemeenten zorgen we ervoor dat alle vier de dorpen goed worden overgedragen.

Gemeenteraad behandelt de begroting
In 2020 is er een lichte stijging in de lokale heffingen. Ook is er een verschuiving van het moment waarop u de aanslag op de deurmat mag verwachten.
Op 24 oktober wordt de begroting behandeld tijden het Raadsplein. Op 7 november praat de gemeenteraad over de begroting en stelt deze vast. De begroting is voor iedereen toegankelijk en leesbaar. U kunt ook precies zien hoe ons huishoudboekje eruit ziet. U vindt de begroting op onze website : www.haaren.nl. Hiervoor klikt u op ‘Bestuur en organisatie’, vervolgens op ‘Financiën’ en bij ‘Documenten’ staat de Programmabegroting 2020. Wilt u liever een gedrukt exemplaar? Dat kunt u, tegen een vergoeding, opvragen bij de gemeentewinkel.

----------
Mantelzorgers verdienen ook aandacht
Dag in dag uit voor een naaste zorgen, kan naast het huishouden, werk of kinderen een zware belasting zijn. De meeste mantelzorgers vinden het vanzelfsprekend om te zorgen voor een naaste. De mantelzorg geeft vaak voldoening omdat u zorgt voor iemand waar u om geeft. Toch vindt de gemeente het belangrijk om de mantelzorgers te belonen voor hun tomeloze inzet. Dit doen we met de mantelzorgwaardering en een mantelzorgdag.

Mantelzorgwaardering
Mantelzorgers, die bekend zijn bij het Steunpunt Mantelzorg, ontvangen een kleine attentie; de mantelzorgwaardering. Bent u nog niet bekend bij het Steunpunt Mantelzorg Haaren maar bent u wel mantelzorger voor een zorgvrager in Haaren? Stuur dan een e-mail naar het steunpunt, ter attentie van Annelies Bolkestein, anneliesbolkestein@contourdetwern.nl. U ontvangt dan een formulier dat u kunt terugsturen.

Mantelzorgdag
Alle mantelzorgers die zorgen voor een zorgvrager uit Haaren zijn van harte welkom op de Mantelzorgdag op vrijdag 8 november. Die dag zetten we graag de mantelzorgers in het zonnetje.
De werkgroep Mantelzorg heeft weer haar uiterste best gedaan en een leuk en gevarieerd programma vol entertainment samengesteld.


Programma
Vanaf 11.30 uur kunt u binnen lopen bij Den Domp. U wordt op ludieke wijze onthaalt. Om 12.00 uur start het programma en aansluitend kunt u genieten van een heerlijke lunch. Na een gezellige middag sluiten we om uiterlijk 16.00 uur de deuren.

Meer informatie
Wilt u meer informatie, heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met Ineke Matheeuwsen van het Steunpunt Mantelzorg Haaren, inekematheeuwsen@countourdetwern.nl

--------------

Activiteiten in Helvoirt, Haaren en Esch
HERDENKING 75 JAAR BEVRIJDING
Komend weekend en het weekend daaropvolgend herdenken we in onze gemeente de bevrijding van 75 jaar geleden. In Helvoirt, Haaren en Esch zijn verschillende activiteiten. Deze worden georganiseerd door betrokken inwoners. U bent van harte welkom bij de activiteiten.

Helvoirt – zaterdag 19 oktober in het HelvoirtThuis
19.00 zaal open en tentoonstelling over de jaren 1940-1944
19.15 Optreden Dutch Pipes & Drums
19.30 Officiële opening door avondvoorzitter Frans van Lith en burgemeester de Boer
20.00 Oorlogsverhalen in Helvoirt door Cees Slegers
Pauze
21.15 Optreden showband Full Stage Collective

Meer informatie? Stuur dan een e-mail naar mevrouw Ans Beijens beijens@home.nl.

Haaren - zaterdag 26 oktober in Den Domp
14.15 Zaal open,  muzikale ontvangst
15.00 Toneelstuk De Weg naar De Vrijheid
17.30 Einde en aperitief
18.00 Bevrijdingsbuffet
19.45 Bevrijdingsfeest
01.30 Afsluiting

Haaren - zondag 27 oktober
14.15 Zaal open, muzikale ontvangst
15.00 Toneelstuk De Weg naar De Vrijheid
17.30 Afsluiting

Voor zaterdag 26 oktober geeft de organisatie All-in kaarten uit (toneel – buffet – feest).
Voor het avondfeest kan men losse kaarten kopen bij Den Domp. Op zondag worden ook de kinderen van beide basisscholen uitgenodigd. Aan hen geven we immers graag het verhaal van toen door.

Esch
In Esch staat het hele weekend in het teken van de herdenking. Tegenover ’t Haventje komt een kampement dat u kunt bezoeken op vrijdag 24 oktober tussen 15.00 en 18.00 uur. Op zaterdag 25 oktober kunt u hier tussen 15.00 en 17.00 uur terecht.
Daarnaast kunt u in het Dorpshuis De Es de expositie ‘Esch in oorlogstijd’ bezoeken op zaterdag tussen 12.30 en 17.00 en op zondag tussen 11.45 en 17.00 uur.

Zaterdag 25 oktober
10.30 – 12.30 (Her)beleving de bevrijding van Esch – Marktplein en aangrenzende straten
12.30 – 15.00 Oorlogstaferelen – Op en rondom het Marktplein

Zondag 26 oktober
10.30 – 11.45 Herdenkings- en bevrijdingsbijeenkomst ‘Esch 75 jaar bevrijd’ – ’t Haventje

-------

KLEINE TENTOONSTELLING IN DE VITRINEKAST IN HET GEMEENTEHUIS

Vanaf heden tot eind oktober vindt u in de vitrinekast in de hal
Een bijzondere verzameling van Peter Franken en anderen, ter gelegenheid
van de bevrijding van Haaren op 26 en 27 oktober, 75 jaar geleden!
Kom langs en bewonder o.a. de speciaal gegraveerde hulzen voor Haaren,
en afbeeldingen van de gedenkplaats van Haarendael.

Wij nodigen u van harte uit om te komen kijken. Loop gerust ‘ns binnen.------------
PRIKBORD
24 oktober: raadsplein, 20.00 uur, gemeentehuis
31 oktober: raadsplein, 20.00 uur, gemeentehuis
7 november: raadsvergadering, 20.00 uur, gemeentehuis
14 november: raadsvergadering, 20.00 uur, gemeentehuisDownloadbestand
(.pdf) ca. 201 KB
Download bestand


Ingevoerd op 14.10.2019 door victor