01.05.2019 | Gemeente
NIEUWS GEMEENTE HAAREN

Week 18


HERDENKINGEN 4 MEI
In de gemeente Haaren vinden op drie plekken herdenkingen plaats op zaterdag 4 mei. Hieronder vindt u de herdenkingen


Helvoirt
Stichting Comité Helvoirt organiseert in Helvoirt de Dodenherdenking. Iedereen is van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.
Om 19.00 uur is een herdenkingsdienst in de St. Nicolaaskerk. Om 19.50 uur gaan we onder begeleiding van de Harmonie naar het ‘monument der gevallenen’ op de hoek Torenstraat en Kastanjelaan. Bij dit monument is ook de officiële herdenking met twee minuten stilte en een kranslegging.

Haaren
Het Haarens Comité 4 en 5 mei organiseert dit jaar de Dodenherdenking in Haaren. U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. De herdenking vindt plaats in de vorm van een wandeling met muziek, liederen en gedichten.
De wandeltocht begint bij het gemeentehuis. Om 18.45 uur wordt u hier verwacht. De wandeling eindigt bij het monument van de Schotse bevrijders, achter het gemeentehuis. Hier wordt ook de twee minuten stilte gehouden. De herdenking eindigt naar verwachting rond 20.15 uur.

Esch
Organisatiecomité “Esch in Oorlogstijd, 75 jaar Bevrijding” organiseert een korte, ingetogen herdenkingsbijeenkomst bij ’t Haventje in Esch. Dit vooruitlopend op het evenement Esch in Oorlogstijd, 75 jaar Bevrijding (24 -27 oktober 2019).
De ontvangst is vanaf 19.15 uur, de herdenking begint om 19.30 uur. Iedereen is van harte welkom.

---------

BEVRIJDINGSVUUR NAAR HAAREN
Ook dit jaar haalt een groep enthousiaste lopers het bevrijdingsvuur op in Wageningen. Dit bevrijdingsvuur markeert de overgang van herdenken naar vieren, van 4 naar 5 mei. Het vuur wordt ieder jaar om middernacht ceremonieel ontstoken op het 5 Mei plein voor Hotel De Wereld in Wageningen. Na het ontsteken brengen de lopers het in estafettevorm naar Haaren.

Aankomst bevrijdingsvuur
De lopers worden na de Dodenherdenking op 4 mei uitgezwaaid door alle aanwezigen waaronder wethouder Adrienne Verschuren.
Op 5 mei verwachten we de lopers mét het bevrijdingsvuur tussen 10.30 en 10.45 uur weer terug bij het monument van de Schotse bevrijders achter het gemeentehuis. Ze zijn dan ook al bij De Gedenkplaats op Haarendael geweest.
Wij nodigen u van harte uit om bij dit speciale moment aanwezig te zijn en de lopers een hartelijk ontvangst te geven.

-------

7 mei tot en met 14 mei
NIET PARKEREN BIJ SPORTHAL BEEKDAL
Van 7 mei tot en met 14 mei vinden er werkzaamheden plaats rondom de sporthal Beekdal aan de Pastoor Verrijtlaan in Haaren. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd door Enexis en zijn ter voorbereiding op de geplande sloop van de sporthal. De woningen aan de Pastoor Verrijtlaan zijn bereikbaar via de zijde van de kerk.

---------

Die verdient een lintje!
Lintjesregen 2019 op 26 april was weer een groot feest. Ik mocht maar liefst zeven mensen uit onze gemeente namens Zijne Majesteit de Koning in het zonnetje zetten.
We starten nu alweer met de voorbereidingen voor de lintjesregen van 2020. Dat lijkt misschien wat vroeg, maar de deadline voor de voordracht nadert snel. Wilt u iemand voordragen voor een Koninklijke onderscheiding in 2020? Zorg dan dat de ingevulde aanvraag vóór 1 juli 2019 bij ons is.

Wie komt in aanmerking?
Ik nodig u graag uit eens goed om u heen te kijken. Is er iemand die zich al jarenlang op een heel bijzondere, intensieve manier belangeloos inspant voor onze gemeenschap? Misschien kent u iemand die zich steeds buitengewoon inzet voor het verenigingsleven? Of een onvermoeibare vrijwilliger die al lange tijd actief is in de zorg? Of is er iemand die zich op een ander gebied onderscheidt vanwege zijn of haar voortdurende, belangeloze inzet voor onze samenleving? Deze inwoners komen mogelijk in aanmerking voor een lintje.

Hoe werkt het?
Kent u iemand waarvan u denkt: “die verdient een lintje”? Aarzel dan niet om een formulier aan te vragen. Dat doet u bij Janine van der Zanden, gemeente Haaren, via telefoonnummer 0411- 627249 of e-mail j.vd.zanden@haaren.nl. Zij bespreekt met u de procedure en kan u in grote lijnen vertellen of de verdiensten van de betreffende inwoner inderdaad in aanmerking komen voor een Koninklijke onderscheiding.
Bestuurders van verenigingen, instellingen en maatschappelijke organisaties kunnen dat doen, maar ook u, als individuele burger mag iemand voordragen voor een Koninklijke onderscheiding.


Vertrouwelijk
Dient u een verzoek in? Dan betekent dat niet automatisch dat de Koninklijke onderscheiding ook daadwerkelijk wordt toegekend. Het is ook daarom van groot belang, dat u als aanvrager de voordracht, zoals de aanvraag officieel heet, heel zorgvuldig behandelt en strikt vertrouwelijk houdt.

Yves de Boer
Waarnemend burgemeester

--------

SPREEKUREN COLLEGE
Heeft u een vraag die u graag met de burgemeester of een van de wethouders wilt bespreken? Dat kan heel gemakkelijk tijdens de spreekuren. Het eerstvolgende is op maandag 6 mei van 19.00 tot 20.00 uur.

Helvoirt, Martien Vromans in het HelvoirThuis;
Haaren, Harry van Hal in Den Domp;
Biezenmortel, Adrienne Verschuren in De Vorselaer;
Esch, Carine Blom in Dorpshuis de Es.

---------

PRIKBORD
Bijeenkomsten die voor u -als inwoner van de gemeente- interessant of van belang zijn:

Maandag 6 mei, spreekuren college van 19.00 tot 20.00 uur;
Donderdag 23 mei Verkiezingen Europees Parlement; stembureaus in ieder dorp 07.30 – 21.00 uur.
Donderdag 23 mei Raadsplein in het gemeentehuis; start 19.00 uur (ander tijdstip dan gebruikelijk);
Donderdag 6 juni, Raadsvergadering in het gemeentehuis om 20.00 uur.Ingevoerd op 01.05.2019 door victor