15.04.2019 | Gemeente
NIEUWS GEMEENTE HAAREN

Doe een goede daad; ga naar de milieustraat!
Net zoals iedere gemeente, produceren we ook in onze gemeente veel afval. Steeds vaker wordt afval gebruikt om nieuwe materialen van te maken.
Inwoners van onze gemeente kunnen afval meegeven aan de afvalstoffendienst. Toch heeft u ook soms afval dat niet geschikt is voor in de container. Heeft u dat soort afval? Dan kunt u ook bij de milieustraat terecht.
Gratis afval brengen
U kunt bij de milieustraat veel soorten afval gratis afgeven. Dit zijn veel voorkomende soorten zoals papier, glas, textiel en hard plastic. Maar ook asbest, autobanden, frituurvet, piepschuim en ijzer kunt u gratis kwijt. Op onze website vindt u een overzicht van alle afvalsoorten die gratis gestort mogen worden bij de milieustraat.

Tarieven
Naast de gratis afvalsoorten zijn er ook afvalsoorten waarvoor wel betaald moet worden. Dit heeft te maken met de verwerking ervan. Om onze inwoners tegemoet te komen, houden we de tarieven zo laag mogelijk. U stort bijvoorbeeld al een kilo puin voor slechts € 0,05.


Openingstijden
De milieustraat aan de helvoirtseweg 6b in haaren is geopend op woensdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur en op zaterdag van 09.00 tot 15.00 uur.

Legitimeren en betalen
Wilt u afval storten bij de milieustraat? Neem dan uw legitimatiebewijs mee. Medewerkers van de milieustraat kunnen naar uw legitimatie vragen. Indien u zich niet kunt legitimeren dan kunnen zij uw afval weigeren. Stort u afval waarvoor betaald moet worden? Houdt er dan rekening mee dat u alleen kunt pinnen. Kijk voor alle voorwaarden voor het storten van afval op www.haaren.nl en zoek op afval.
Stopper

Kleine tentoonstelling in de vitrinekast in het gemeentehuis

Vanaf heden tot 23 april vindt u in de vitrinekast in de hal
Prachtige gedecoreerde ganzen eieren door cor de jong uit helvoirt

Wij nodigen u van harte uit om te komen kijken. Loop gerust eens binnen.Het voorjaar begint: onkruid milieuvriendelijk bestrijden
Het is voorjaar. Nieuw groen komt boven de grond. Als dit (on)kruid betreft, is echter niet iedereen daar blij mee. Sommige mensen gebruiken nog chemische bestrijdingsmiddelen om deze planten te verwijderen. Maar dit kan ook op een milieuvriendelijke manier, zodat de straat of tuin, maar ook het grond- en oppervlaktewater schoon blijven. We geven u een aantal watervriendelijke tips.

Onkruid of kruid?
Planten die voor ons op ongewenste plaatsen zoals het terras, het gazon of de tuin groeien, noemen we ook wel ‘onkruid’. Maar wist u dat allerlei insecten zich voeden met nectar en stuifmeel van de bloemen van deze kruiden? In het najaar voeden vogels zich met de onkruidzaden. Vogels eten bladluizen van uw rozen, of slakken van uw hosta ‘s. Ook eten ze emelten of engerlingen, die zich voeden met uw gras. Door nestkasten op te hangen en met een vogelvriendelijke tuin, lokt u deze vogels.

Wat kunt u doen?
Onkruid op verharding heeft zand nodig om zich te vestigen. Door regelmatig het zand op te vegen kunt u voorkomen dat onkruid opkomt. Met een onkruidkrabber en wat lichamelijke inspanning is dit onkruid tussen de voegen te verwijderen. De laatste jaren zijn er ook mobiele gasbranders, elektrische branders en stoomapparaten te koop.
Kale grond is een ideale kiemplek. Door op kale stukjes grond in uw border bodembedekkers, struiken of bomen te planten, blijft er voor de onkruiden minder grond en licht over om te groeien. Houtsnippers, kiezels of antiworteldoek werken ook preventief.

Watervriendelijk onkruid bestrijden
Een andere vorm van onkruid bestrijden is door kokend water op de plant te gieten. Giet water vanuit de waterkoker, pan of ketel van korte afstand op de kop van de plant. Deze zal afsterven. Hergebruik eventueel het hete gietwater van uw aardappelen of pasta. Bij grote planten met holle stengel (bv. reuzenberenklauw) kan het helpen de stengel laag af te snijden en er kokend water in te gieten. Zo dringt het dieper de plant in (raakt groeipunt). Let bij het gebruik van heet water wel op uw veiligheid: kokende water en stoom dat vrijkomt kunnen zorgen voor brandwonden.

Bodemverontreiniging
Sommige ‘tips’ die online te vinden zijn, werken goed tegen onkruid, maar zijn slecht voor uw tuin en het drinkwater. Zo zijn chloor en azijn geen milieuvriendelijke alternatieven voor chemische middelen, omdat ze uw bodem verontreinigen en zich met water door de hele tuin kunnen verspreiden. Ook zout kan uw tuin schaden, omdat het zich ophoopt en planten en bodemleven doodt.

Meer watervriendelijke tips kunt u vinden op schoon-water.nl, onkruidvergaat.nl, en milieucentraal.nl.Prikbord
Bijeenkomsten die voor u -als inwoner van de gemeente- interessant of van belang zijn:
Donderdag 25 april, raadsvergadering in het gemeentehuis om 20.00 uur.
Donderdag 9 mei, info bijeenkomst wethouder bresserstraat, raadzaal, 19.30 – 21.00 uur
Donderdag 23 mei verkiezingen europees parlement; stembureaus in ieder dorp 07.30 – 21.00 uur.
Donderdag 23 mei raadsplein in het gemeentehuis; start 19.00 uur (ander tijdstip dan gebruikelijk)

Ingevoerd op 15.04.2019 door victor