25.09.2018 | Gemeente
logo-gemeente.jpg NIEUWS GEMEENTE HAAREN

NB.Lees de versie met alle afbeeldingen via de download (pdf)

Plaatsen bladcontainers

De herfst is, wanneer de bladeren aan de bomen verkleuren, een mooie periode. Op het moment dat de bladeren gaan vallen kunnen zij helaas ook overlast veroorzaken.
Daarom worden de gevallen bladeren in de straten verwijderd door onze aannemer (WSD Groen en Bouw).
Naast deze periodieke schoonmaak plaatst de gemeente Haaren bladcontainers op een aantal plekken waar veel grote gemeentelijke bomen staan.

Waar en wanneer?
In de periode dat de bomen hun blad laten vallen plaatsen wij bladcontainers in de bebouwde kom van de vier dorpen. Wij zetten de containers in de week van 1 oktober neer en halen ze in de week van 10 december weer op.

Locaties

Biezenmortel: Slijkhoef (in parkeerhaven bij de school), Kloosterstraat en 2x Capucijnenstraat.

Esch: Haarenseweg/Marktplein, Nieuwland, Leunisdijk, Kollenberg, Groenweg en Postelstraat.

Helvoirt: Tilburgstraat, Sint Nicolaasstraat, Van de Meerstraat, Van Oirschotstraat, Lage Driesstraat, Van Grevenbroeckstraat, Lijsterbes, Kloosterstraat, Sint Jorisstraat, Poirterstraat, Oude Rijksweg, Helvoirtsestraat ( voetgangerssluis naar Sterrennacht), Dokter Landmanstraat, Biestakkerstraat (thv de oude gemeente werf), Achterstraat thv de Schutsboom, Gildehof, Eikendonk en Berkendreef

Haaren: Groenplein, Kerkstraat, Haarensteijnstraat, Sleutelbloem, Keizerstraat, Lindelaan, Tempeliersdal, Burgemeester de Ruijterstraat, Burg. Panisstraat, Boekweit, Burg. van de Ven / Zwartrijt, Bossebaan, Oude Kerkweg, Plataanlaan, Tempeliersweg, Vendelplein, Scheurbroeksesteeg en Broeksteeg.

Deze containers zijn uitsluitend bedoeld voor bladeren, indien ze gebruikt worden voor het dumpen van ander (groen)afval, verwijderen wij ze onmiddellijk.
De bladcontainer kan u een extra bezoek aan de milieustraat besparen.

Informatie
Voor meer informatie kunt u bellen met de afdeling Ruimte en Samenleving van de gemeente Haaren, via telefoonnummer (0411) 62 72 82.


DAG VAN DE VERKEERSVEILIGHEID


Donderdag 19 september stond voor de verkeerspolitie in het teken van project EDWARD (European Day Without A Road Death). Het doel van Project EDWARD is bewustwording van eigen gedrag in het verkeer.
Het project, dat in 2016 werd gelanceerd, is een initiatief van TISPOL, het Europees samenwerkingsverband van politie op het gebied van verkeersveiligheid.

In de gemeente Haaren is op deze dag extra aandacht besteed aan de verkeersveiligheid rond scholen. Daarnaast zijn er vooral snelheidscontroles gehouden en is landbouwverkeer extra gecontroleerd. Hieronder volgen enkele foto’s en resultaten.

Helvoirt

In Helvoirt is in de Bloeymanstraat en Kloosterstraat extra gecontroleerd op het naleven van de regels voor het eenrichtingsverkeer en het gebruik van de Kiss&Ride zone.

Haaren & Esch
In Haaren is extra gecontroleerd op het parkeergedrag in de omgeving van de Sprankel en de Nemelaerstraat. Tijdens de controle viel het op dat er keurig aan de verkeersregels en afspraken van de school werd voldaan. Dit is een positief signaal!

Op de Haarendijk/ Eind en Belversestraat/ Driehoekweg controleerde de politie met nieuwe laserguns de snelheid van automobilisten.

Op de doorgaande wegen (met name in Esch) is extra gecontroleerd op snelheid en het afdekken van de lading van landbouwvoertuigen.


De resultaten op een rijtje
Start snelheidscontrole Eind / Haarendijk 14:30 uur - Einde 16:00 uur
Resultaat
Aantal gecontroleerde voertuigen: 80
Hoogst gemeten snelheid : 53 km per uur
Gemiddelde snelheid op deze locatie gedurende de controle: 40 km per uur
13 x proces verbaal snelheid (> 45 km per uur)
5 x waarschuwing voor te hoge snelheid (<= 45 km per uur)
1 x proces verbaal voor het niet dragen van de autogordel
1 x waarschuwing niet kunnen tonen rijbewijs
2 x waarschuwing voor niet kunnen tonen kentekenbewijs
1 x proces verbaal voor onjuiste nummerplaat op de aanhanger

Start snelheidscontrole Eind / Belversestraat / Driehoekweg te Haaren 16:45 uur - Einde 18:30 uur

Resultaat
Aantal gecontroleerde voertuigen: 110
Hoogst gemeten snelheid : 65 km per uur
Gemiddelde snelheid op deze locatie gedurende de controle: 42 km per uur
15 x proces verbaal snelheid (> 45 km per uur) :
3 x waarschuwing voor te hoge snelheid (<= 45 km per uur)
2 x waarschuwing niet kunnen tonen rijbewijs
1 x waarschuwing voor niet kunnen tonen kentekenbewijs
1 x proces verbaal voor onjuiste inrichtingseisen snorfiets (kilometerteller kabel, remlicht, constructie snelheid, uitlaat)


Meer weten over verkeersveiligheid?
Wil je weten welke acties met betrekking tot verkeersveiligheid er nog meer georganiseerd worden in Noord-Brabant? Kijk dan op  https://www.nulverkeersdodenbrabant.nl/

EVEN VOORSTELLEN
De Adviesraad Sociaal Domein van de gemeente Haaren
Staand: Lia Brekelmans, vice voorzitter( Biezenmortel), Corrie Steenbergen (Esch), Ronny Vromen (Helvoirt), Marie-Jeanne Zuidervaart (Helvoirt), Ilse Goutziers (Helvoirt), Liesbeth Oerlemans (Biezenmortel)
Zittend: Jan van Kollenburg, voorzitter(Haaren), Noël Jansen (Haaren)

Heeft u vragen over jeugdzorg, ouderenzorg, wonen of welzijn? De adviesraad sociaal domein Haaren helpt u graag!

De Adviesraad Sociaal Domein Haaren adviseert de gemeente Haaren (gevraagd en ongevraagd) op het gebied van sociaal beleid. De raad is onafhankelijk en bestaat uit inwoners van onze gemeente die een speciale passie hebben voor het sociaal domein.

De Adviesraad Sociaal Domein is er voor en door u! De raad is een brug tussen de inwoners en de gemeente als het gaat om bijvoorbeeld vragen over zorg en sociale voorzieningen. Zij horen graag van u wat er beter kan, waar nog te weinig aandacht voor is en elke voorzieningen misschien wel al goed zijn. Heeft u te maken met het sociaal domein en doet u bijvoorbeeld een beroep op ouderenzorg, mantelzorg, de Participatiewet of de Jeugdwet? Laat de Adviesraad weten wat uw ervaringen zijn!
De leden zijn positief kritisch ingesteld, signaleren problemen en denken mee over oplossingen. Zo nodig roepen ze (ervarings-)deskundigen bij elkaar voor achtergrondinformatie en praktijkervaringen.
Vergaderschema De leden van de Adviesraad vergaderen iedere maand. Deze vergaderingen zijn openbaar. U bent dus van harte welkom.
De komende periode vinden deze plaats op de volgende data en dorpen vanaf 19.00 uur:
Dinsdag 2 oktober in De Es in Esch
Dinsdag 6 november in De Domp in Haaren
Dinsdag 4 december in De Vorselaer in Biezenmortel
Wilt u contact met ons opnemen? Dat kan via adviesraadsociaaldomeinhaaren@gmail.com.


EVEN VOORSTELLEN 2

Katie Jayne, jongerenwerker bij ContourdeTwern – R-Newt.
 
Katie werkt al 6 jaar als jongerenwerker bij R-newt. Voorheen in Berkel-Enschot en Udenhout. Sinds 1 juli doet ze dat ook in Haaren.

Katie: “Ik heb op verschillende plekken gewoond in Brabant, maar ben nu gesetteld in Goirle. Daar heb ik een huis gekocht”. Misschien is dat wel een reden dat Katie Jayne snel aansluiting vindt. Als je vaak verhuisd leer je je snel aanpassen. Zelf ziet zij ook een andere reden. “Zonder in details te treden, kan ik wel zeggen dat ik mij makkelijk kan verplaatsen in jongeren en andersom. Ik heb vroeger ook vaak mijn hoofd moeten stoten en had geen makkelijke jeugd”. Om dan meteen te vervolgen: “Het is niet waar dat een jongerenwerker zich alleen bezig houdt met jongeren die overlast veroorzaken. Je hoeft geen ‘troublemaker’ te zijn om met mij in contact te komen”.
 
Hoe kom jij dan in contact met jongeren?
Ik kom op plekken waar zij komen. Tuurlijk ga ik naar de hangplekken, maar ik kom ook op scholen, bij verenigingen of bij evenementen zoals een kermis, een festival of wat dan ook. Vaak naar aanleiding van een melding, maar niet altijd. Het is belangrijk om jongeren te ontmoeten op hun eigen terrein. Dat is laagdrempelig en praat veel makkelijker. Een kantoorsetting werkt niet altijd.
 
Maar dan start je een gesprek…
Ja, dat kan over van alles gaan. Een kennismaking kan bijvoorbeeld gaan over een leuk festival waar jongeren zijn geweest. Als een eerste contact is gelegd en er ontstaat een band volgt daarna het gesprek veel makkelijker. En soms komt daar dan uit dat je de jongere ergens bij kan helpen, maar soms ook niet. Met of zonder hulpvraag, jongeren kunnen altijd bij het jongerenwerk terecht. We staan ook open voor leuke ideeën van jongeren om iets te organiseren bijvoorbeeld. We vinden het belangrijk dat er gekeken word naar wat een jongere kan, in plaats van wat niet kan.  

Zo’n hulpvraag hoeft ook niet iets ernstigs te zijn. Een jongere kan problemen hebben met het maken van een CV of graag een voetbaltoernooi organiseren, maar niet weten hoe je dat aanpakt. Of soms weet een jongere wel waar hij/zij terecht kan, maar is het te spannend om dat zelf te doen of zijn de verhoudingen niet goed. Ik zie mijzelf dan als bruggenbouwer. Ik ben de link tussen de jongere, scholen, ouders, GGD, you name it.

Je werkt hier nog niet lang. Hoe pak je het hier aan?
Op eenzelfde manier als ergens anders. Al is er natuurlijk wel een opstartperiode waarin je de dorpen goed moet leren kennen. Ik ben begonnen met simpelweg wat wandelingen te maken door de dorpen. Om de locaties te leren kennen. Hangplekken herken ik zo, ook op een moment dat de jongeren daar niet zijn. Je kunt mij tegen komen met mijn collega’s uit de omliggende dorpen, we gaan soms ook met onze camper. Sowieso vinden we het belangrijk om aanwezig te zijn in de dorpen. Dat kan overdag zijn, maar ook ’s avonds. Een jongerenwerker heeft geen 9 tot 5 werktijden
Ook ga ik naar evenementen in de dorpen. Zo was ik een paar weken geleden bij Biezenmortel Bruist en ben ik van plan om in november bij Rebellion te zijn. Jullie zien dat vast wel voorbij komen op mijn instagram!
 
Welke social media heb je?
Ik heb een Instagram account: katie.rnewt en op Facebook kun je mij vinden onder Katie Jayne Rnewt. Via die accounts kun je mij een berichtje sturen. Mailen kan naar: Katie@r-newt.nl en bellen of whatsappen naar 06 22 76 08 39 kan ook.
 
 
PRIKBORD

26 sep Informatieavond Woningaanpassingen (langer thuis wonen) senioren
In het HelvoirThuis; aanvang 19.30 uur
27 sep: Ouderavond ‘Communiceren met je kind’ Deel 2 (voor Helvoirt en Biezenmortel)
In het HelvoirThuis; aanvang 20.00 uur
NIEUWS GEMEENTE HAAREN


Downloadbestand
(.pdf) ca. 964 KB
Download bestand


Ingevoerd op 25.09.2018 door victor