13.05.2018 | Gemeente
2018-04-14-gemeente-1-bovenbalkweb.jpg HET VOORJAAR BEGINT: ONKRUID MILIEUVRIENDELIJK BESTRIJDEN

Het is voorjaar. Nieuw groen komt boven de grond. Als dit (on)kruid betreft, is echter niet iedereen daar blij mee. Sommigen mensen gebruiken nog chemische bestrijdingsmiddelen om deze planten te verwijderen. Maar dit kan ook op een milieuvriendelijke manier, zodat de straat maar ook het grond- en oppervlaktewater schoon blijven. We geven u een aantal tips.

Planten die voor ons op ongewenste plaatsen zoals het terras, het gazon of de tuin groeien, noemen we ook wel ‘onkruid’. Maar wist u dat allerlei insecten zich voeden met nectar en stuifmeel van de bloemen van deze kruiden? In het najaar voeden vogels zich met de onkruidzaden.
Onkruid op verharding heeft meestal zand nodig om zich te vestigen. Door regelmatig het zand op te vegen kunt u voorkomen dat onkruid opkomt op de verharding. Met een onkruidkrabber en wat lichamelijke inspanning is dit onkruid tussen de voegen te verwijderen. De laatste jaren zijn er ook mobiele gasbranders, elektrische branders en stoomapparaten te koop.
Kale grond is een ideale kiemplek. Door op kale stukjes grond in uw border bodembedekkers, struiken of bomen te planten, blijft er voor de onkruiden minder grond en licht over om te groeien. Houtsnippers, kiezels of antiworteldoek werken ook preventief. Vogels eten bladluizen van uw rozen, of slakken van uw hosta ‘s. Ook eten ze emelten, die zich voeden met uw gras. Door nestkasten op te hangen en met een vogelvriendelijke tuin, lokt u deze vogels.

Meer watervriendelijke tips of heeft u er één?
Meer tips kunt u vinden op schoon-water.nl, onkruidvergaat.nl, en milieucentraal.nl. Heeft u zelf een milieuvriendelijke onkruidtip? Deze kunt u delen via schoon-water.nl/forum.

Schoon Water voor Brabant
Iedere gemeente, hovenier en groenvoorziener is verplicht om op verhardingen en het groen zonder chemische bestrijdingsmiddelen te werken. Vanaf 2020 geldt dit ook op sportvelden. Maar uw gemeente doet meer. Uw gemeente is een Schoon Water gemeente en neemt actief deel aan het project ‘Schoon Water voor Brabant’.
Schoon Water voor Brabant is bedoeld om het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen door gemeenten, groenvoorzieners, bedrijven, inwoners en agrariers te verminderen. Het project is een initiatief van Brabant Water, Provincie Noord-Brabant, waterschappen Aa en Maas, De Dommel en Brabantse Delta en Rivierenland, ZLTO en Duinboeren.

ONLINE VERKEERSQUIZ VEILIG VERKEER NEDERLAND IN REGIO ‘S HERTOGENBOSCH
Basisscholen nemen het tegen elkaar op in een online verkeersquiz.

Veilig Verkeer Nederland regio Zuid organiseert in opdracht van de regio ’s Hertogenbosch de online Verkeersquiz in de maanden april en mei. Het verkeer wordt steeds drukker en kennis van verkeersregels is harder nodig dan ooit. Verkeersongevallen met lopende en fietsende kinderen gebeuren voor ruim 90% binnen de bebouwde kom en binnen een straal van 1 kilometer van huis.

Online Verkeersquiz
Een verkeersquiz spelen tegen andere scholen, maar dan binnen je eigen klas! Dit is mogelijk met de online verkeersquiz van Veilig Verkeer Nederland. Deze online verkeersquiz wordt aangeboden aan alle basisscholen in de regio ’s Hertogenbosch.
De verkeersquiz gaat vanaf maandag 9 april online voor alle basisscholen in deze regio.
De quiz is bestemd voor de leerlingen van groep 8 of groep 7/8. De leerlingen spelen online voorrondes in hun eigen klas. De leerkrachten bespreken de vraag met de klas en de kinderen gaan met elkaar in discussie om zo tot een goed antwoord te komen. Dit geeft alle scholen de gelegenheid om met deze leerzame en spannende quiz mee te doen.

Beste Verkeersklas
De scholen spelen de online quiz in de eigen klas binnen de periode van 9 april t/m 20 april. Van de deelnemende scholen gaan de 5 best scorende scholen door naar de regionale finale van de Verkeersquiz. In deze finale strijden de scholen om de titel ‘Beste Verkeersklas’ van de regio ‘s-Hertogenbosch. Deze finale vindt plaats op woensdag 23 mei in theater Lievekamp in Oss.

“Verkeer” is leuk
Met de inzet van de verkeersquiz maakt Veilig Verkeer Nederland het thema “verkeer” voor kinderen leuk en spannend. De leerlingen discussiëren over verkeerssituaties en leren hoe ze de verkeersregels goed toe moeten passen. Het is ook een duidelijke graadmeter van het kennisniveau van de leerlingen. En uiteindelijk kunnen ze ook nog een leuke prijs winnen!
Mocht u aanwezig willen zijn op een school op het moment dat de online verkeersquiz hier gespeeld wordt, neem dan even contact op met ondergetekende.

Wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op.
Nieki Kleinen
Projectleider Veilig Verkeer Nederland
T: 088 524 88 34 M: 06 413 555 64 E: n.kleinen@vvn.nlPRIKBORD

Bijeenkomsten die voor u -als inwoner van de gemeente- interessant of van belang zijn:
Donderdag 19 april Raadsvergadering in het gemeentehuis; aanvang 20.00 uur.
Vrijdag 4 mei: dodenherdenking om 18.00 uur bij het monument in Haaren en om 19.00 uur in de Oude Kerk in Helvoirt.
Zaterdag 5 mei: aankomst bevrijdingsvuur in Haaren, ca. 10.30 uur bij het gemeentehuis


U bent van harte welkom!


Downloadbestand
(.pdf) ca. 179 KB
Download bestand


Ingevoerd op 13.05.2018 door victor