/// Printversie ///


NIEUWS GEMEENTE HAAREN
NIEUWS GEMEENTE HAAREN

Week 38 – 14 september 2020
Nog 8 weken korting via de Bijentuintjes & regenton actie
Voor minder tegels en méér groen en regenwater in de tuin

De biodiversiteitsactie voor mini-tuintjes en regentonnen loopt nog tot 1 november. En dat is goed nieuws voor diegenen die openstaan voor het “ontstenen en vernatten” van hun tuin. Dat is namelijk hard nodig voor het welzijn van bijen en andere insecten. De actie geeft mooie aanmoedigingskortingen en is in de gemeente Haaren toegankelijk voor inwoners van de kernen Haaren en Helvoirt.

Van verstening naar bloeiend groen in tuinen
Tegeltuinen zijn steeds vaker in het nieuws. Ze hebben vervelende gevolgen voor de mens, namelijk wateroverlast en hittestress. En dat hebben we de afgelopen zomer maar weer eens ondervonden! Ook de dieren hebben last van al die tegels en verhardingen. Insecten hebben planten en bloemetjes nodig en vogels kunnen letterlijk fluiten naar voedsel en nestgelegenheid.
Doe er wat aan en haal (minstens) ¼ vierkante meter tuinverharding weg en lever die stenen in bij een tuincentrum. Als beloning krijg je een “bijentuintje” t.w.v. € 18,-voor maar € 5,- (tuinkruiden of sedum).

Regenwater koesteren en gebruiken in de tuin
We hebben het de afgelopen zomer nogmaals ondervonden: water is een voorwaarde voor het leven, óók in de tuin. Planten en dieren hebben regenwater nodig, maar - door al die tegeltuinen – krijgt de regen geen kans om de grond vochtig te maken. Het gaat via de regenpijp zó naar de rioolwaterzuivering en daarna naar de Dommel, de Maas en de Noordzee!
Zonde en onnodig: het is immers schoon, gezond en onmisbaar voor de bodem en de dieren.
Zaag een regenpijp door en vang je regenwater op in een regenton. Je krijgt nu 2 x € 13,- korting: zowel op de regenton als op een overloopset (om het overtollige water je tuin in te leiden).

Meedoen?
Haal dan het gele actie foldertje met de voorwaarden op bij het gemeentehuis, Den Domp, HelvoirThuis of de deelnemende winkeliers. Of kijk gewoon vanuit huis op https://haaren.bijenhouders.nl/
De deelnemende tuincentra zijn Bert Klerks in Oisterwijk en Jan van de Wiel in Haaren.

De Bijentuintjesactie van Bijenhouders-vereniging St. Ambrosius Haaren wordt financieel ondersteund door het Prins Bernhard Buurt-water-natuurfonds.

----------Stoppen met roken doen we samen!

Stoppen met roken, we weten allemaal waarom dit belangrijk is. Maar het is makkelijker gezegd dan gedaan! 1 op de 3 rokers wil heel graag stoppen maar niet altijd met een goed resultaat. Hoe kunnen we stoppen met roken zo makkelijk mogelijk maken? Door het samen te doen!

Vanaf 1 oktober zullen Nederlanders weer massaal stoppen tijdens de Stoptober actie, vanaf 3 september kun je je hiervoor inschrijven. Mee doen betekent een vijf keer zo groot kans dat jouw stoppoging succesvol is, zegt de directeur van het Longfonds, Michael Rutgers. Dat geeft de burger moed, toch!

In oktober worden rokers uitgedaagd om te stoppen met roken en dit 28 dagen vol te houden. Tienduizenden mensen zijn je de afgelopen jaren al voorgegaan met positieve resultaten. Wat kan het je allemaal opleveren?

Geld besparen
Na 3 jaar stoppen met roken heeft een inwoonster uit Den Bosch €9000,- euro uitgespaard. Dat is een mooi bedrag toch? Ze trakteert zichzelf nu af en toe op een extra paar schoenen waar ze heel blij van wordt.

Lekker fit
Een grootvader is gestopt met roken vanwege gezondheidsklachten, gesteund door zijn kleinkinderen. Na 1,5 jaar voelt hij zich fitter en hoest veel minder. Zijn missie is geslaagd!

Elkaar steunen
Voor een gemeenteambtenaar uit Oss valt het stoppen zwaar. Maar steun van collega’s helpt. Na een aantal pogingen hoopt hij dat dit nu de definitieve-poging is.

Een toekomstige Rookvrije generatie
Door zelf niet te roken geef je direct het goede voorbeeld aan de generaties die volgen. Ook voorkom je dat kinderen en anderen met je meeroken waardoor ook zij gezond blijven. Steeds meer kinderen geven aan niet te willen roken en gaan staan voor een ‘rookvrije generatie’.

En jij? Wat kies jij?

Meer weten over Stoptober? Kijk op www.stoptober.nl.


Doe je ook mee met Gewoon Gezond?
Samen op weg naar een gezonde leefstijl in de gemeente Haaren.
Hoe leef je fitter, gezonder en bewuster?
Heb je een vraag of een idee over jouw leefstijl of mis je activiteiten in je dorp?
Wij, Lieke Raaijmakers en Carla Schoot, informeren en ondersteunen je graag. Wij zijn op verschillende manieren te bereiken: stuur een mailbericht naar lieke.raaijmakers@ggdhvb.nl of c.schoot@ggdhvb.nl óf bel naar
088-3686758 of 088-3686151.
----------


Pagina printen

Pagina sluiten