/// Printversie ///


NIEUWS GEMEENTE HAAREN
Milieuvriendelijk het onkruid in uw tuin te lijf
Met het voorjaar komt de natuur weer volop in bloei. Maar ook het onkruid komt weer boven de grond. We geven u graag tips over milieuvriendelijke opties om onkruid te bestrijden.


Preventie
Onkruid heeft een voedingsbodem nodig om op te groeien. Voorkom een harde voedingsbodem bij bestrating door regelmatig te vegen met een harde bezem. Bij een grind is regelmatig harken een goede oplossing.

In de tuin is het belangrijk om de bodem goed te bedekken en zo geen ruimte over te laten voor onkruid. Dit kan met bodembedekkers: bodem bedekkende planten, een laag boomschors, houtsnippers of cacaodoppen. De bodembedekkers moeten wel ieder jaar bijgewerkt worden, want deze worden ook langzaam opgenomen als voedingstoffen door de bodem. Cacaodoppen zijn schadelijk voor honden, dus als u een hond heeft kunt u beter een andere bodembedekker kiezen.

Toch onkruid?
Bent u niet vies van een beetje lichamelijke arbeid, dan kunt u met een voegenkrabber of voegenborstel het terras mooi onkruidvrij maken. Liever iets minder intensief? Er zijn tal van branders (gas en elektrisch) en stoomapparaten te koop.

Ook kokend water is een milieuvriendelijke oplossing. Het kookwater van de aardappelen, pasta of groenten kan prima hergebruikt worden op het onkruid in de tuin in plaats van het door de gootsteen te gooien. Doe dit een aantal keer als u niet alleen het plantje, maar ook de wortels wil beschadigen.

Let op: huismiddeltjes zijn niet per definitie milieuvriendelijk
Gebruik vooral geen azijn, zout of chloor als je onkruid wil verwijderen. Chloor en azijn verspreiden zich via het grondwater door de hele tuin en zout hoopt zich op waardoor er verzilting van de bodem ontstaat. Deze middelen zijn hierdoor niet alleen schadelijk voor onkruid, maar ook heel slecht voor de andere planten in de tuin, insecten, de bodem en het grondwater.

Meer watervriendelijke tips kunt u vinden op www.schoon-water.nl www.onkruidvergaat.nl en www.milieucentraal.nl----------stoffige zandpaden en puinpaden
Wij ontvangen in deze droge periode meldingen van overlast door stof van de onverharde wegen in onze gemeente. Dit zijn bijvoorbeeld de zandpaden in het buitengebied, of de puinpaden in de woongebieden. Puinpaden zijn gedeeltelijk verharde paden om bewoners comfortabeler thuis te laten komen.

Wat doet de gemeente tegen het stof?
De zandpaden vormen een deel van onze karakteristieke woonomgeving en daarmee ook erfgoed maar hebben ook een ecologische en landschappelijke waarde.
Daarom vinden we het belangrijk om de zand- en puinpaden in het buitengebied te behouden en zo optimaal mogelijk te onderhouden. Vanwege de grote hoeveelheid paden, kunnen we helaas de paden niet besproeien.

Wat kunt u zelf doen?
Woont u in de buurt van een zand- of puinpad dan kunt u eventueel bij overlast van stof het stuk voor uw huis sproeien, mits er geen gevaar is of ontstaat voor de weggebruikers. Zo bewaren we de karakteristieke zandpaden voor de toekomst en gaat de biodiversiteit en cultuurhistorie niet verloren. Wilt u meer weten? Kijk dan op de website van de Brabantse Milieufederatie en zoek op ‘zandpaden’.----------


----------

Maandag 11 mei
Inloopspreekuren digitaal
Het komende inloopspreekuur van ons college houden we digitaal.
De dorpshuizen zijn gesloten en we willen de inwoners toch de mogelijkheid geven, zeker in deze tijd, om vragen te stellen aan het college. Daarom organiseren we op maandag 11 mei van 19.00 – 20.00 uur een live chatsessie met het college. We gebruiken hiervoor Messenger van Facebook.

Hoe werkt het?
Er zijn twee opties om een gesprek te starten: via de Facebookpagina van de gemeente Haaren of via deze link: m.me/gemeente.haaren.
1. Via facebook: ga naar Facebook en bezoek de pagina van de gemeente Haaren. https://www.facebook.com/gemeente.haaren;
Klik nu op de blauwe balk met ‘bericht versturen’;
Het chatscherm opent;
Typ de naam van het collegelid aan wie u een vraag wil stellen en schrijf uw vraag er direct achteraan, bijvoorbeeld : YVESDEBOER [+ uw vraag]
U ontvangt het antwoord van het collegelid.

2. Link https://m.me/gemeente.haaren
Log in op uw Facebookaccount
Het chatscherm opent
Typ de naam van het collegelid aan wie u een vraag wil stellen en schrijf uw vraag er direct achteraan, bijvoorbeeld : YVESDEBOER [+ uw vraag]
U ontvangt het antwoord van het collegelidGeen Facebook? Geen paniek!
Voor beide opties is een Facebookaccount nodig. Heeft u geen Facebook account maar heeft u wel een vraag? Geen paniek, u kunt gewoon deelnemen aan de sessie op maandag 11 mei. Stuur tussen 19.00 en 20.00 uur uw vraag per e-mail naar communicatie@haaren.nl , we zetten de mail dan door naar de chat voor u. Het antwoord ontvangt u uiteraard per e-mail.

----------

Nieuwe virtuele trip N65
Een aangepaste N65 voor een duurzaam veilig, leefbaar en bereikbaar Vught en Haaren. Nu en in de toekomst. Dat is het doel en dat doel komt dichterbij. Eerst zien, dan geloven? Dat kan. Laat de beelden van de nieuwste N65 film u overtuigen. Maak een virtuele trip over de rijksweg van morgen door Helvoirt en het Vught van de toekomst. Zie hoe onze wensen vorm krijgen: veilig oversteken voor jong en oud, ruimte voor ecologie, minder overlast en het verenigen van twee dorpshelften in Vught die sinds jaar en dag gescheiden werden. Vier ongelijkvloerse kruisingen en een gedeeltelijk verdiepte ligging vormen voor Vught en Helvoirt een resultaat waar we allemaal – bewoners, belangengroepen en opdrachtgevers – trots op kunnen zijn.
Op onze website vindt u de nieuwe animatie. Ga hiervoor naar www.haaren.nl/N65.


----------Pagina printen

Pagina sluiten