/// Printversie ///


NIEUWS GEMEENTE HAAREN
DE UITTOCHT VAN DE EIKENPROCESSIERUPS
We konden er in heel Nederland niet om heen dit voorjaar en zomer. Het was hét gesprek van de dag: de eikenprocessierups. Vanaf half april tot begin mei kwamen eitjes van deze nachtvlinder uit. Ze vormden grote nesten op de stam en zijtakken van de eikenboom.
Ook in de gemeente Haaren waren het moeilijke maanden voor onze inwoners, van jong tot oud, die gevoelig zijn voor de haren van de rups.


Nesten verwijderd
Vanaf mei tot het einde van de zomerperiode zijn er bij de gemeente bovengemiddeld veel meldingen binnengekomen over de processierups. In al onze dorpen waren nesten aanwezig.
De buitendienst van de gemeente heeft, naast preventief spuiten, in deze periode meer dan 1000 nesten laten verwijderen. Het verwijderen van nesten is gedaan op basis van prioriteit en mate van overlast.

Aanpak volgend jaar
Uit onderzoeken is gebleken dat het aanmoedigen van natuurlijke vijanden van de rups een veelbelovende ontwikkeling is. Dit vraagt maatwerk en er is op dit moment nog geen standaard advies om de eikenprocessierups onder controle te houden. Daarom is een combinatie van maatregelen nodig. Wat gaat de gemeente doen richting volgend jaar ter bestrijding van de rups?

meer diversiteit bij het maken van keuzes voor beplantingen en bomen
goed uitgebalanceerd ecologisch beheer van bermen en sloten
gerichter en meer nestkastjes hangen voor koolmezen als natuurlijke vijand
inschakelen natuurwerkgroepen
tijdig afspraken maken met bestrijders en gebruik maken van de nieuwe ontwikkelingen in de markt
goede onderlinge afstemming met buurgemeenten

We zijn ons er van bewust dat we hiermee niet alle overlast kunnen voorkomen, de natuur laat zich immers niet sturen. We hopen echter wel dat we op deze manier de grootste gezondheidsklachten kunnen voorkomen.

Wilt u meer weten?
Meer informatie over wat u zelf kunt doen? Kijk dan eens op de landelijke site van de GGD www.oakie.info

---------

NIEUWSBERICHT
75 jaar bevrijding
STILLLEVEN PROJECT VAN BRABANT REMEMBERS
In het gemeentehuis kunt u een STILLLEVEN bezichtigen. STILLLEVEN is een project van Brabant Remembers ter gelegenheid van de herdenking 75 jaar bevrijding. Het project vertelt over de oorlog aan de hand van sleutelscènes van 75 Brabantse oorlogsverhalen. Van iedere sleutelscène is een maquette gemaakt op schaal 1:87/H0. Ook van de gemeente Haaren is het STILLLEVEN ontwikkeld.

Bijzonder beeldmateriaal
De maquette vertelt over een beslissend moment in een persoonlijk verhaal. U kunt letterlijk om het verhaal heen lopen en vanuit verschillende perspectieven naar een cruciale scène kijken die het verhaal kenmerkt. Zo wordt het levensveranderende moment in beeld weergeven, een momentopname waar zelden beeldmateriaal beschikbaar van is. De maquette kan dienen als een inspiratiebron om uw verhaal te delen.

Een fatale wenk in Princenhage
De maquette van Haaren heet ‘Een fatale wenk in Princenhage’ en vertelt het verhaal van beroepsmilitair Petrus Johannes ‘Piet’ van Gils en zijn vrouw Emilie. Zij waren op weg naar familie toen het mis ging in Princenhage. Het volledige verhaal kunt u lezen bij de maquette in het gemeente huis en op de website van Brabant Remembers www.brabantremembers.com/stillleven. De maquette blijft tot begin oktober in Haaren. Daarna vormen alle maquettes samen één grote expositie.

Activiteiten Haaren
Ook in Esch, Haaren en Helvoirt wordt de bevrijding van 75 jaar geleden herdacht met diverse activiteiten. Deze vinden plaats in oktober. We informeren u tijdig over de exacte invulling van de activiteiten.

---------
Buitengebied dorp Haaren
ACHTERGELATEN DODE DIEREN GEVONDEN
Zoals u wellicht heeft vernomen via de media, zijn er in het weekend van 17/18 augustus dode dieren achtergelaten in het buitengebied van het dorp Haaren. De wildbeheerder trof zakken aan met daarin een wild zwijn en hazen.

Uw melding helpt ons
We hebben steeds aandacht voor overlast in het buitengebied. We werken samen met politie en andere veiligheidsdiensten om de veiligheid en leefbaarheid te bewaken. Uw rol als inwoner of ondernemer in het tegengaan van overlast of criminaliteit is ontzettend belangrijk! U bent de ogen en oren van de wijk, en met uw oplettende blik kunnen we de georganiseerde misdaad nóg beter aanpakken. Heeft u vermoedens van criminaliteit? Neem dan gerust contact op met de afdeling veiligheid van de gemeente Haaren. Uw melding helpt ons enorm en draagt bij aan een veilige leefomgeving.

--------

Nieuwe gezichten bij jongerenwerk gemeente haaren
Sinds 19 augustus vin je bij R-Newt, het jongerenwerk in onze gemeente, een nieuw gezicht: Marcel Vlemmix. Marcel volgt Katie Eppenhof op.

Jongerenwerk
Je hoeft geen ‘troublemaker’ te zijn om in contact te komen met jongerenwerkers Marcel en Denny. Ze ondersteunen jongeren in de gemeente Haaren op allerlei manieren. Denk aan hulp bij de zoektocht naar een bijbaantje of het organiseren van een leuke activiteit. Ook helpen ze jongeren met het ontdekken en ontwikkelen van hun talenten. Jongeren die het bijvoorbeeld thuis lastig hebben en graag advies willen zijn natuurlijk ook van harte welkom bij R-Newt.


Denny (links) en Marcel (rechts)

Hoe kom je in contact met jongerenwerkers Marcel en Danny?
Marcel: “Deze zomer verruil ik het jongerenwerk in Tilburg Oud-Noord voor gemeente Haaren. Een geweldige uitdaging waar ik superveel zin in heb. Samen met mijn collega Danny ondersteun ik jongeren daar waar nodig. Dat doen we vanuit gemeenschapshuis Den Domp en op locaties waar jongeren zich graag bevinden. Denk aan scholen, verenigingen, hangplekken of evenementen zoals de kermis. Door jongeren op te zoeken in hun eigen omgeving ontstaat er makkelijk contact. Zo kunnen we in een vroeg stadium ondersteuning bieden. Om jongeren zo goed mogelijk te kunnen helpen, werken we graag samen met inwoners en partners van de gemeente”.

Over R-Newt
Onder het jongerenwerk in gemeente Haaren vallen de dorpen Haaren, Esch, Helvoirt en Biezenmortel. R-Newt helpt jongeren hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen, in plaats van te focussen op wat allemaal fout gaat. De talentbenadering zet in op een actieve houding van jongeren. We stimuleren jongeren mee te doen aan de maatschappij als zelfstandige, ondernemende burgers. Kan jij de hulp van Marcel en Danny gebruiken of wil je eens met ze kennismaken? Zoek ze op in Den Domp of stuur ze een mailtje marcel@r-newt.nl of danny@r-newt.nl. Meer informatie over R-Newt vind je ook op www.r-newt.nl.

---------------

PRIKBORD

12 september : Raadsplein, 20.00 uur, gemeentehuis
26 september: Raadsvergadering, 20.00 uur, gemeentehuisPagina printen

Pagina sluiten