/// Printversie ///


NIEUWS GEMEENTE HAAREN
Drieluik Voorrang aan Veiligheid

De gemeente Haaren heeft veiligheid en leefbaarheid hoog in het vaandel staan. In de dorpen binnen de gemeente Haaren maken wij gebruik van verschillende diensten die zich inzetten voor een veilige en leefbare buurt en omgeving voor u.
In een drieluik stellen we deze diensten graag aan u voor.
Deel 1 De BOA


In de gemeente Haaren houden buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) toezicht in onze vier dorpen.
Ze zijn het verlengstuk van de politie en een extra paar ogen en oren.
Een van deze extra set ogen en oren is Eddy Graat (62 jaar).
Eddy werkt al weer 10 jaar met veel plezier als BOA.
“Een BOA controleert of iedereen zich, voor uw veiligheid, goed aan de regels houdt. Maar we doen nog veel meer. Zodra ik ingeroosterd ben voor Haaren ontvang ik meldingen en aandachtsgebieden waarop ik extra alert moet zijn en koppel deze na afloop terug aan de gemeente”.

Een dagje op pad met een BOA
Hoe ziet een dag van een BOA er uit? Eddy probeert per dag in elke dorp aanwezig te zijn geweest.
In Esch kan het zijn dat Eddy vrachtwagens controleert op hun bestemming omdat er een vrachtwagenverbod in de kern van kracht is. In Biezenmortel kan de focus liggen op het parkeren parkeerbeleid rondom de bassischool.
In Helvoirt en Haaren wordt ook gekeken naar de eenrichtingswegen, hangjeugd en verkeerd parkeren.
Een BOA mag hiervoor boetes uitdelen. Eddy werkt nauw samen met de politie, gemeente, buurtpreventie en bewoners. “Ik besteed veel tijd aan inspectierondes in de openbare ruimte in de dorpen en meld verdachte situaties meteen bij de politie. Ik neem alle meldingen serieus en kom mijn afspraken na.
Is er bijv. een klacht over een bewoner, dan ga ik bij deze persoon langs. Ik stel me netjes voor en vertel waarvoor ik kom. Ik denk altijd mee in oplossingen en een goed gesprek doet wonderen. Helaas valt niet alles met een gesprek op te lossen en ben ik geen scheidsrechter. Daarom schrijf ik ook wel eens een boete uit”.

In uniform
Een BOA is te herkennen aan zijn of haar blauwe uniform met het BOA logo en wapenstok incl. handboeien. Het logo bestaat uit drie onderdelen; Het schild voor bescherming van mensen in de openbare ruimte, de hand houdt een scepter vast en deze scepter staat voor de bevoegdheid om op te treden als dat nodig is.
Eddy is bevoegd om te bekeuren voor bijvoorbeeld fout parkeren, verkeer wat een inrij verbod negeert of hondenbezitters die hondenpoep niet opruimen. Vooral dat laatste is een doorn in het oog en een grote ergernis bij veel inwoners, zo ook bij de BOA. Helaas mag een BOA een overtreder alleen bekeuren als hij de overtreding daadwerkelijk op dat moment ziet gebeuren. Vooral bij de hondenpoepproblematiek is dat lastig. “Ik kan moeilijk de hele dag in de struiken liggen”. Maar dat het een probleem is onderkent ook Eddy. “Wij kunnen als BOA deze overlast niet oplossen. We kunnen hier wèl meer aandacht aan schenken maar in beginsel ligt de verantwoordelijk bij het baasje dat zich bewust moet worden van zijn of haar nalatigheid. Het is een pure mentaliteitskwestie om de poep niet op te ruimen. Een boete hiervoor is toch al gauw 140 euro. “Gelukkig zijn er ook veel hondenbezitters die het goede voorbeeld geven en het opruimen wel serieus nemen.”, zegt Eddy er terecht bij.
“Overigens, mensen verwachten ook vaak dat ik bekeuringen kan uitschrijven voor snelheidsovertredingen maar daarvoor moet je bij de politie zijn”.

Carnaval
Richting de carnaval zal een BOA zich ook weer bezig gaan houden met het inregelen van de muziek voor geluidswagens. En dan komt de ervaring van Eddy als DJ in zijn vrije tijd goed van pas. Eddy is zich als geen ander van bewust dat harde muziek hoort bij feestende jeugd. Maar om ook stil te staan bij (gehoor-)overlast zal de muziek tijdens de route naar carnavalsevenementen goed ingeregeld gaan worden door de BOA in samenwerking met de Omgevingsdienst. Eddy denkt dat de dweilwagens zich hier aan gaan houden want hij heeft goede ervaringen met evenementen zoals Rebellion en Rebirth. Deze organisaties houden zich hier heel bewust mee bezig en dat verdiend een groot compliment.


Tot slot
Een BOA is op verschillende tijden en momenten actief en kan extra ingezet worden bij evenementen of als daar een aanleiding toe is. “Bij gevoel van onveiligheid in de buurt door hangjongeren bijvoorbeeld. In de avonduren kunnen we dan met twee BOA’s op pad om waar te nemen wat er gebeurd en te handhaven.

Je kunt een BOA overigens niet rechtsreeks inschakelen. Dit contact verloopt via de gemeente of politie. Heeft u een melding? Dan kunt u de politie bellen via 0900-8844 zodat Eddy zo snel als kan actie kan ondernemen.
“Spreek elkaar meer aan en probeer een probleem samen op te lossen voordat u een melding doet. Een goed onderling gesprek met een bak koffie levert ook vaak begrip voor elkaar op waardoor het probleem vaak vanzelf verdwijnt”.

Volgende keer in het Drieluik, deel 2:
De Vrijwillige Politie


LOOPT U AL WARM VOOR EEN WARMTEPOMP AAN HUIS?
Informatieavond in Haaren dinsdagavond 12 februari 19.30 uur- 21.00 uur
Locatie: Den Domp

Tijdens een presentatie wordt u op een eenvoudige manier geïnformeerd over de belangrijkste aspecten die u over een warmtepomp moet weten.
Wat is eigenlijk een warmtepomp en hoe werkt het? Is het iets voor mij en welke moet ik dan nemen?
Jan de Jong uit Haaren vertelt u hier graag over. Hij Hij is een veelzijdige energiedeskundige met ruim 35 jaar professionele werkervaring in de sector vooral bij RWE& Essent en voorgangers en is nu eigenaar van New Energy Consultancy.
De gemeente Haaren heeft de ambitie om in 2035 CO2 neutraal te zijn. Daarnaast heeft de regering het besluit genomen om vanaf 2030 de gaskraan zo veel als kan dicht te draaien. We moeten dus op zoek naar duurzame alternatieven om onze woningen te verwarmen. Een mogelijk alternatief is een warmtepomp.
In een presentatie laat Jan de Jong u eenvoudig zien wat de voordelen zijn van een warmtepomp en hoe deze werkt. Maar ook wordt ingegaan op de kosten en de nadelen.
We zien u graag op dinsdagavond 12 februari vanaf 19.30 uur in den Domp.


LOOPT U AL WARM VOOR EEN WARMTEPOMP AAN HUIS?
Informatieavond in Biezenmortel donderdagavond 14 februari 19.30 uur- 21.00 uur
Locatie: De Vorselaer

De gemeente Haaren heeft de ambitie om in 2035 CO2 neutraal te zijn. Daarnaast heeft de regering het besluit genomen om vanaf 2030 de gaskraan zo veel als kan dicht te draaien. We moeten dus op zoek naar duurzame alternatieven om onze woningen te verwarmen.

Tijdens een presentatie wordt u op een eenvoudige manier geïnformeerd over de belangrijkste aspecten die u over een warmtepomp moet weten.
Wat is eigenlijk een warmtepomp en hoe werkt het? Is het iets voor mij en welke moet ik dan nemen?
Jan de Jong uit Haaren vertelt u hier graag over. Hij is een veelzijdige energiedeskundige met ruim 35 jaar professionele werkervaring in de sector vooral bij RWE& Essent en voorgangers en is nu eigenaar van New Energy Consultancy.

Daarnaast loopt er nog een ander duurzaam project binnen de gemeente, Project Zonnemaatje. Wil jij energie van de zon, maar kunnen er geen zonnepanelen op je eigen dak? Of wil je er meer dan er op je dak passen? Op deze avond tref je een contactpersoon die u hier meer over kan vertellen.

We zien u graag op donderdagavond 14 februari vanaf 19.30 uur in de VorselaerPRIKBORD
Bijeenkomsten die voor u -als inwoner van de gemeente- interessant of van belang zijn:

Carnavalsmaandag en dinsdag is het gemeentehuis gesloten.
Maandag 4 februari Spreekuren burgemeester en wethouders 19.00-20.00 uur.
Dinsdag 5 februari informatie avond warmtepomp Helvoirt 19.30 uur
Donderdag 7 februari informatie avond warmtepomp Esch 19.30 uur
Dinsdag 12 februari informatie avond warmtepomp Haaren 19.30 uur
Donderdag 14 februari informatie avond warmtepomp Biezenmortel 19.30 uurSAVE THE DATE ONDERNEMERSAVOND MAANDAGAVOND 18 MAART
Beste ondernemer,

Het zal u niet ontgaan zijn: per 1-1-2021 zal de gemeente Haaren opsplitsen. De vier dorpen zullen ieder onderdeel worden van een andere gemeente: Vught, Boxtel, Oisterwijk en Tilburg ontvangen de dorpen met open armen! Ook voor u als ondernemer verandert er het een en ander. Om u alvast een introductie te geven in uw nieuwe gemeente, staat deze ondernemersavond geheel in het teken van de toekomstige herindeling.

De gemeente Haaren ontvangt u graag op maandagavond 18 maart. Meer informatie over het programma, locatie en aanmelden ontvangt u binnenkort. Reserveer de datum alvast in uw agenda!

Pagina printen

Pagina sluiten