Nieuws Algemeen

Open dag rioolwaterzuivering Haaren op zondag 22 oktober

Wandelen langs de Nemer en onderwaterverhalen met kapitein Kosto

Op zaterdag 22 oktober, tussen 10.00 en 16.00 uur, organiseert Waterschap De Dommel een open dag op de rioolwaterzuivering in Haaren. Tijdens de open dag kan iedereen zien hoe het waterschap het vieze rioolwater zuivert. Ook wordt er met een gids gewandeld langs de Nemer en de Essche Stroom. Speciaal voor de kinderen zijn er onderwaterverhalen, het waterspel en een springkussen.


Kijk en ruik hoe het vieze water gezuiverd wordt
Op de rioolwaterzuivering in Haaren reinigt het waterschap het rioolwater van zo'n 50.000 inwoners en bedrijven uit Oisterwijk en Haaren. Bezoekers kunnen op het terrein aan de Oisterwijksedreef het water volgen tot het schoon genoeg is voor de beek de Essche Stroom. Elk kwartier vertrekt er een groep onder begeleiding van een excursieleider van het waterschap.

Wandel mee langs de Nemer en de Essche Stroom
Een gids van het waterschap neemt de bezoekers mee voor een mooie wandeling langs de beken de Nemer en de Essche Stroom. De wandeling leidt langs de stuw in de Essche Stroom en het zijbeekje de Nemer, die rond Kasteel Nemelaer en het kantoor van Brabants Landschap stroomt. Waterberging, vispassage, onderhoud en water vasthouden met stuwen zijn onderwerpen waarover de gidsen tijdens de wandeling vertellen. Elk kwartier vertrekt er een gids voor een wandeling van een uur.

Leren en fun voor de kinderen
De rondleiding over de rioolwaterzuivering en de natuurwandeling zijn prima geschikt voor kinderen. Maar voor de kinderen is er nog meer te beleven. Kapitein Kosto komt met zijn onderzeeër en vertelt daar spannende onderwaterverhalen. Wie is de winnaar van het spelen van het nieuwe bordspel over waterbeheer? En de allerkleinsten leven zich uit op een springkussen.

Week van Ons Water
De open dag vindt plaats tijdens de landelijke Week van Ons Water. In heel Nederland zijn er die week allerlei wateractiviteiten. Het thema is dit jaar het voorkomen van wateroverlast. Tijdens de open dag van Waterschap De Dommel zijn hierover allerlei informatiefolders beschikbaar, bijvoorbeeld over het opvangen van regenwater in de tuin.

Ingevoerd op 10.10.2017 door victor