Nieuws Algemeen

Inwonersgroep Zelfstandig Haaren

Allereerst wil Inwonersgroep Zelfstandig Haaren, de 5159 inwoners uit de gemeente Haaren bedanken voor het uitbrengen van hun stem in de Burgerpeiling. En vooral de 2164 stemmers die kozen voor het behoud van een zelfstandige gemeente Haaren.

729 inwoners meer gaven de voorkeur tot opsplitsing aan. Het verschil is eigenlijk niet zo groot dus, maar het is een uitslag, daar mee uit. In vergelijking met het dorp Haaren (2303 stemmers, 1165 opsplitsing) kwamen er verrassend veel voorkeuren voor opsplitsing uit Helvoirt (1599 stemmers, 1037 opsplitsing). Dat is opvallend. Esch gaf 444 stemmen zelfstandig, 414 opsplitsing. Ook verrassend dus. Biezenmortel koos duidelijk voor opsplitsen stemmen (277 opsplitsing, 96 zelfstandig).
Toch jammer dat er 56% van de inwoners geen gebruik maakten van dit belangrijke stemrecht. Het blijft altijd gissen waarom. ‘Wie zwijgt stem toe’ of geen interesse? Eigenlijk jammer!
Het is nu de zware taak aan de Raad, in 2014 democratisch gekozen, om met deze gegevens verder te gaan.
Als men kiest voor opsplitsing zijn er diverse varianten denkbaar en eten er misschien wel 5 buurgemeenten mee van de Haarense koek i.p.v. 4. Of misschien wel minder.
Wij hebben aangegeven tevreden te zijn met een zelfstandige gemeente Haaren. Volgens velen wordt het straks allemaal nóg beter. We moeten het nog zien.
Als de Raad beslist voor een Haaxit dan komt er nog veel op ons af. Er zijn nog heel veel onduidelijkheden, een hele klus.
Wij wensen de gemeenteraad veel wijsheid en succes toe.
Namens Inwonersgroep Zelfstandig Haaren,
Christ van Iersel

Ingevoerd op 06.10.2017 door victor