Nieuws Helvoirt

Excursie op 16 februari naar Donderspaviljoen in Tilburg

Inspirerend voorbeeld: Peerke Donders
Op zaterdag 16 februari organiseert de Spiritualiteitsgroep een excursie naar het ‘museum voor naastenliefde’ oftewel het Peerke Donderspalviljoen in Tilburg. In plaats van een avond over een inspirerend voorbeeld gaan we nu op pad om deze ‘heilige Tilburger’ te ontmoeten op zijn voormalige geboortegrond.
Museum voor Naastenliefde


In 2009 (de 200ste geboortedag van Peerke Donders) werd dit paviljoen geopend, op de plek van het ‘oude heiligdom aan de Heikant’ geboortegrond van Peerke. Vanaf 1930 verscheen hier een bedevaartplaats voor mensen die Peerke wilden eren en om zijn voorspraak wilden bidden. Dit nieuwe paviljoen brengt zijn leven in beeld en besteedt aandacht aan barmhartigheid.
Peerke Donders: de bekendste Tilburger
Peerke (1809-1887) was het kind van arme thuiswevers. Hij betaalde zijn studie door op het seminarie in Sint-Michielsgestel als knecht te werken. Hij zette niet in op een kerkelijke carrière maar vertrok in 1842 vrijwillig naar Suriname en werkte daar lange tijd in de leprakolonie op de voormalige plantage Batavia. Peerke wordt de bekendste Tilburger genoemd en hij is in Tilburg en omstreken ongekend populair. Er is de arme, vrome jongen die niets liever wilde dan God dienen en alles op alles zette om priester te worden. Er is de idealist die de arme melaatsen wilde helpen. Hij wordt vandaag de dag nog steeds gezien als voorbeeld van allen die proberen voor uitgeslotenen en uitgestotenen een waardig leven te bevorderen.
Programma
Om 13.30 start het programma in het museum. Er wordt een film gedraaid en er is een rondleiding bij de tentoonstelling ‘Arm in arm met Peerke’. Daar is te zien hoe vanuit de geest van Peerke aandacht wordt gevraagd voor hedendaagse armoede. De excursie wordt 15.30 afgerond met een gezamenlijk kopje koffie in het cafe ‘Peerke Donders’. Kosten bedragen € 5,00 ter plekke te voldoen.
Aanmelding
U kunt zich aanmelden tot 1 februari. (maximaal 35 deelnemers). Aanmelden kan via een bericht naar spiritualiteitnicolaasparochie@gmail.com of bellen met 0411-645009. U krijgt na aanmelding een bevestiging en nadere gegevens over het excursieadres. Indien u mee wilt rijden met anderen zullen we dat proberen te regelen. Meer informatie zie ook: helvoirt.net.nl.
Namens de Werkgroep Spiritualiteit,
Agnes van Balkom; 0411645009 (agnesvanbalkom@gmail.com

Ingevoerd op 29.01.2019 door victor