Nieuws Gemeente

haaren-gemeentehuis-2018-02.jpg Gemeente haaren schreeuwt vergroening en duurzaamheid van de daken

Op het dak van het gemeentehuis in Haaren komen vanaf 29 oktober 141 zonnepanelen te liggen.
Dat is op zich niet zo bijzonder, maar wat er onder die zonnepanelen gebeurt toch zeker wel. Het unieke hieraan is dat het dak voortaan gaat functioneren als natuurlijke airconditioning en luchtfilter door middel van het plaatsen van bio diverse beplanting.


Deze innovatie is geïnspireerd op het koelsysteem van het dak van een safari-jeep. Een dak op een dak waardoor het onderste gedeelte beschaduwt wordt. Dit zorgt voor verkoeling. De luchtstroom tussen de twee daken door zorgt vervolgens voor extra temperatuurverlaging. Door het bovenste dak te beplanten met varens wordt het verkoelende effect nog verder vergroot. Door verdamping kunnen de planten de omgevingstemperatuur namelijk verlagen. Daarnaast filteren de varens de lucht en zorgen op deze manier voor een schoner milieu.
Een koeler dak zorgt ook voor een aangenamer binnenklimaat en voor een lager energieverbruik voor het verkoelen van het gemeentehuis. Daarnaast krijgen de zonnepalen door dit nieuwe dak ook een hoger rendement. Haaren staat hiermee aan het begin van een nieuwe innovatieve ontwikkeling van daken en muren. Bijzonder in Nederland.
Het leggen van de zonnepanelen en het planten van de varens start op maandag 29 oktober en duurt tot en met 9 november. Wilt u een kijkje komen nemen op het dak van het gemeentehuis of meer weten over deze nieuwe marktontwikkeling? Dan kunt u een afspraak maken met de gemeente Haaren via Ilse van Schijndel 0411- 62 7 271 of via communicatie@haaren.nl

Ingevoerd op 29.10.2018 door victor