Nieuws Regio

WILDE PLANTEN; KRUID of ONKRUID?

Op dinsdagavond 29 mei om 19.30 uur start IVN Oisterwijk met een Kruidencursus bij ‘Kruid of zo’ in Moergestel. De cursus bestaat uit 7 theorie-/ praktijklessen en wordt gegeven door Hanneke de Brouwer. Hanneke heeft een brede kennis van kruiden en wilde planten die in onze eigen omgeving groeien, zowel op geneeskundig gebied als ook op het gebied van voeding.


De kennis rond keuken- en geneeskrachtige kruiden is bijna zo oud als de mensheid. Van generatie op generatie werd de kennis over het gebruik en de helende kracht van kruiden overgebracht en bijgesteld.
Planten die vroeger medische toepassingen kenden kregen namen die aansloten bij het gebruik van de plant zoals smeerwortel, longkruid, bijvoet, enz.
Tegenwoordig wordt door steeds meer mensen bewust gekozen voor een gezonde en natuurlijke levenswijze. Doordat dit jaren op de achtergrond is geplaatst, missen we de handvaten. Welke kruiden kan ik gebruiken, wat zijn de werkzame bestanddelen, waar kan ik ze vinden en hoe pas ik ze toe?

In deze cursus komen de volgende thema’s aan bod: signatuurleer, kruidenthee, het gebruik van kruiden in de keuken, het oogsten, drogen en verzamelen van kruiden, de geneeskrachtige werking, het maken van olie, zalf en tinctuur, EHBO met kruiden.

Om aan de cursus deel te nemen is geen uitgebreide kennis van planten nodig. Iedereen die geïnteresseerd is in het gebruik van wilde planten is welkom.
Frans Tolboom, deelnemer aan de Kruidencursus 2017, ‘Er is een wereld voor me open gegaan; die van de heilzame werking van veel kruidenplanten. Ook het wandelen door de tuin en verzamelen en ervaren van de geur en smaak van veel kruiden was heerlijk ontspannend en zeer interessant! Mijn eigen tuin heeft ook hierdoor een kleine metamorfose ondergaan’
IVN Oisterwijk is een vrijwilligersvereniging met een enorm cursusaanbod en vele activiteiten.
Bent u geïnteresseerd geraakt in de Kruidencursus? Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de coördinator van deze cursus Elly Aarts via; ben.elly@live.nl of ga naar www.ivnoisterwijk.nl en lees daar meer over de Kruidencursus.

Ingevoerd op 11.04.2018 door victor