Nieuws Regio

Cursus schimmels en paddenstoelen IVN Oisterwijk

Paddenstoelen zijn interessant, vertederend, smakelijk, mysterieus, maar ook smerig en zelfs giftig soms …
Rondom schimmels en paddenstoelen bestaan veel verhalen. Heksen, duivels, Judas, elfjes en kabouters, allemaal worden ze met paddenstoelen in verband gebracht!


In een mini-cursus van 3 lessen en 2 excursies maken we kennis met al deze verschillende, boeiende aspecten van schimmels en paddenstoelen en gaan we ze buiten ontdekken. Deze cursus wordt op een enthousiaste manier verzorgd door Rini Kerstens.

Schimmels spelen een heel belangrijke rol in de natuur. Een groot aantal vervult de rol als “vuilnisman”. Maar onder de schimmels zijn ook meedogenloze parasieten, terwijl andere soorten hun leven juist leiden in een intens vriendschappelijke samenwerking met wederzijds voordeel.
Van schimmels zelf zien we vaak niet zoveel. Die zitten als draden in de grond, in het strooisel of in hout. We moeten het hebben van de paddenstoelen. Dat zijn de vruchtlichamen die zorgen voor de voortplanting. Het meest bekend zijn de “echte” paddenstoelen, met steel en hoed. Paddenstoelen vormen een heel vormenrijke groep levende wezens.

Meestal ontstaan ze in de herfst – ze worden wel “de bloemen van de herfst” genoemd – maar er zijn ook soorten die je het hele jaar door kunt vinden en weer andere die juist aan het voorjaar gebonden zijn.

Aanmelden kan tot 30 september 2019 door het invullen van het aanmeldformulier op de website van IVN Oisterwijk. Daar vindt u ook meer informatie over de data, tijden en kosten.
De cursus begint op maandag 14 oktober om 20 uur in wijkcentrum ‘de Pannenschuur’, Lavendel 9 in Oisterwijk.

Contactpersoon: Elly Aarts; paddenstoelencursus@ivnoisterwijk.nl

Ingevoerd op 02.09.2019 door victor