04.11.2020 | Home
BALANS IN ESCH; het roer moet nu om!

Er was eens een basisschool in een klein dorpje in Brabant……..
Leerkrachten, ouders en vooral de kinderen zijn zeer blij met de locatie en de indeling van deze basisschool. De basisschool staat aan de rand van het dorp waarin de kinderen niet alleen goed onderwijs krijgen maar tegelijkertijd ook meteen alle “gevaren” van het verkeer leren.


Te voet of met de fiets, ze leren elke dag. Alleen heeft dit gebouw een enorme achterstand opgelopen in het onderhoud. Doordat dit al tientallen jaren het geval is voldoet het gebouw niet meer aan de huidige maatstaven van een “modern” schoolgebouw. Verantwoordelijken blijken hun verantwoordelijkheid niet te nemen met als gevolg dat er een patstelling is ontstaan tussen schoolbestuur en gemeente waar men nu niet meer uit kan (lees wil) komen.

Ook was er eens bouwgrond in dit kleine dorpje in Brabant…..
Natuurlijk waren de inwoners van dit kleine dorpje heel blij met de mogelijkheid tot nieuwbouw. Het was inmiddels al jaren geleden dat er stenen gestapeld zijn. Echter het is jammer dat men niet naar de behoefte heeft gekeken die nodig is om de leefbaarheid van dit kleine dorpje te waarborgen. Leefbaarheid wordt door velen heel makkelijk genoemd maar om het ook effectief te maken is een ander verhaal. Een onderzoek naar de samenstelling en behoeften van de inwoners van dit kleine dorpje en daarop je plannen baseren is een must. Ook hier hadden de verantwoordelijken meer balans in moeten zoeken.

Een sprookje begint met “Er was eens…..”. Tot onze spijt zijn bovenstaande verhalen geen sprookjes maar realiteit.
Als de gemeenteraad Haaren zich aan haar verantwoordelijkheid had gehouden dan hadden we nu niet in deze situatie gezeten. Er moet een einde komen aan het getreuzel met basisschool Willibrordus! Ten aanzien van de nieuwbouw had de gemeente Haaren meer de mogelijkheid moeten scheppen om betaalbare starterswoningen van onder de 200K mogelijk te maken. Dit zorgt voor een aanwas van jeugd in het dorp en ook voor voldoende kinderen op de basisschool. Ook de mogelijkheid om levensloop bestendige woningen te realiseren is een gemiste kans. Dit zorgt ervoor dat ook ouderen in het dorp kunnen blijven wonen. Ook nieuwe woningbouwlocaties voor de nabije toekomst moeten op de kaart gezet worden, zodat Esschenaren in Esch kunnen blijven wonen en oud kunnen worden in de glimlach van Brabant.
BALANS heeft uw steun 18 November 2020 hard nodig; het roer moet nu om!
Samen met u zorgen we er voor dat er meer BALANS in ons kleine dorpje Esch komt.

Luc Bormans, Kandidaat raadslid BALANS lijst 1 nummer 6

Ingevoerd op 04.11.2020 door victor